9 Ocak 2009 Cuma

Boya hakkında sıkça sorulan sorular

1. Boya yapmak için ne zaman fırça, ne zaman rulo kullanılmalı?
Genelde geniş yüzeylerde (duvarlarda), rulo ile çalışmak daha hızlı ve kolaydır. Duvarların kesişimlerinde, kapı, pencere vb ahşapların boyanmasında firçaya her zaman ihtiyaç vardır. Bir genelleme olarak şunlar da söylenebilir; su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler için çok kısa tüylü rulolar kullanılabilir.

2. Fırçaların uzun ömürlü olması nasıl sağlanabilir?
Mekanın boyanması birkaç farklı boyutta fırça gerektirebilir. Kaliteli fırça, boyama işleminin sonuçları için önemlidir. Kıl uçlarının aynı seviyede, yumuşak ve esnek olmasına dikkat edilmelidir. Yeni fırçalar kullanılmadan önce deterjanlı su ile yıkanıp dökülmeye meyilli kılların dökülmesi sağlanmalıdır. Boyama işleminden sonra kullandığınız boyanın çözücüsü ile fırça temizlenmeli ve ardından deterjanlı su ile yıkanıp kurulanmalıdır. Fırça, bir kağıda sarılarak tekrar kullanım için saklanabilir.

3. Duvarda deneyerek doğru boyayı seçmenin püf noktaları nelerdir?
Boyanacak yerin rengine daha kolay karar verebilmek için en az 1 m²'lik alana uygulama yapılmalıdır. Mekanın ışık durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Günün hangi saatinde hangi koşullarda mekanda bulunulacağı da düşünülerek ona göre değerlendirme yapılmalıdır. Bazı renkler doğal ışık ve elektrik ışığı altında tamamen farklı görünür. Seçilen rengin mekandaki eşyalara uyum sağlaması için boyalı alanın etrafına özellikle tercih edilen eşyalar konulup düşünülmelidir.

4. Duvarlar boyamaya nasıl hazırlanmalıdır?
Uygulamanın iyi sonuç vermesinde ön yüzey hazırlığı denen işlemler çok önemlidir. Kolay ve dayanıklı bir boyama için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntıları çıkartılmalı, yüzey zımparalanıp oluşan tozlar silinmelidir. Kir ve lekeler deterjanlı su ile temizlenip bu kısımlar kurutulmalıdır. Küçük çatlak ve delikler uygun bir macun ile doldurulmalı ve ardından tüm yüzeye astar uygulaması yapılmalıdır. Astar kuruduktan sonra boya uygulamasına geçilebilir.

5. Duvarın ana kısmı mı yoksa kenarları mı önce boyanmalıdır?
Duvarların birleşim yerleri ve kenarları parmak rulo ya da amaca uygun fırça ile boyanmalı, daha sonra büyük rulo ile geniş yüzeylere geçilmelidir. Eğer kenarlarda kestirme fırça kullanıldıysa, oluşan izler geniş rulo ile hafifçe taranarak yok edilebilir. Uygulamaların aynı yönde olması görüntüyü daha da güzelleştirir.

6. Su bazlı ve solvent bazlı boya nedir?
Su ile inceltilen boyalar su bazlı; solvent ile inceltilen boyalar ise solvent bazlı boyalardır.

7. Su bazlı ve solvent bazlı boya arasında, uygulandıktan sonraki sonuç farkı nedir?
Solvent bazlı boya kalın bir film tabakası oluşturarak, duvarın nefes almasını asgariye indirir. Su bazlı boyada bu tam tersidir. Solvent bazlı boya daha parlak bir görünümde olup, boya sonrası kısa bir süre için, kullanılan yerde boya kokusu bırakır. Su bazlı boya kokusuzdur.

8. Boya uygulanmadan önce nelere dikkat edilmelidir?
Uygulama yapılacak yüzey iyice temizlenmeli, gerekli tamiratlar yapılmalı, tozdan arındırılmalı, boya kullanılmadan önce karıştırılmalı ve gerekli oranda inceltilmelidir.

9. Artan boyalar nasıl saklanmalıdır?
Artan boyanın cinsine göre; (kabın içindeki boyanın havayla temasını kesecek şekilde) su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek uzun süre saklanabilir.

10. Boya işleminde kullanılan aletler nasıl temizlenmelidir?
Su bazlı boyalar için kullanılan aletler su ile temizlenerek, solvent bazlı boyalar için kullanılan aletler solvent ile temizlenerek doğal olarak kuruması sağlanmalıdır.

11. Ortam ısısının, boya uygulamasına bir etkisi var mıdır?
Özellikle açık alanlarda (dış cepheler vs) yapılan uygulamalarda havanın +5 ºC'den yüksek, yağışsız ve rüzgarsız olması gerekmektedir. Kapalı alanlarda ise ortamın durumu, boyanın daha geç veya erken kurumasına neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder