9 Ocak 2009 Cuma

Boya badana hakkında pratik bilgiler

Kuruma neden geç olur ve nasıl önlenebilir?
1- Boya yapılan yüzeyin yağlı, kirli ve nemli olması, ortamın yeterince havalandırılmaması, yeterli oksijenin ortamda bulunmaması, hava sıcaklığı ve nemin uygun koşullarda olmaması, boya içine yanlış inceltici katılması ve kuruma dengesinin bozulması durumlarında kuruma geç olur. Bu, genellikle sentetik esaslı boyalarda rastlanan bir sorundur. Sentetik esaslı boyalar oksidasyon ile kurur. Yapıdaki, solventin (tinerin) buharlaşması için ve yapıya oksijenin girmesi için su bazlı boyalara göre daha uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenden dolayı, mutlaka lejant bilgileri doğrultusunda uygulama yapılmalıdır. Ayrıca sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılan sentetik tiner yerine neft, gazyağı, selülozik tiner gibi çözücüler kullanılmamalıdır. Bu tip çözücüler, boyanın bağlayıcı yapısını bozup, geç kuruma probleminin yanı sıra daha birçok soruna neden olmaktadır. Geç kuruma sorunu yaşanan yüzeyde, tam kurumanın gerçekleşmesini bekleyip, bu sürede oluşan toz ve taneciklerin zımpara yapılarak ortamdan uzaklaştırılması ve üretici firmanın belirttiği koşullar dahilinde tekrar boyanması gereklidir.

2- Metal yüzey boyamalarında nelere dikkat edilmelidir?
Metal yüzeyler, havada bulunan oksijen ile reaksiyona girerek belirli bir süre sonra yükseltgenme-indirgenme reaksiyonu sonucu korozyona uğrar. Paslanma olarak bilinen bu reaksiyon sonucu, boya filmi zamanla parçalanır. Bu nedenden dolayı metal yüzeylere mutlaka oksijen ile teması kesmek amaçlı, korozyonu engelleyen astarın 2 kat uygulanması gerekir. Daha sonra astarlı yüzeye son kat sentetik boya uygulanmalıdır. Galvaniz, alüminyum, bakır yüzeylerin boyanma işleminde sentetik boyama sistemi kullanılmaz, kullanıldığı takdirde yapışma sorunları ortaya çıkar.

3- Boya seçimi neye göre yapılmalıdır?
Öncelikle boyalar çıplak gözle incelenmelidir. Daha sonra boyanacak yer tespit edilmelidir; iç mekan mı, dış mekan mı ya da ikisi birlikte mi? Boya çeşidini seçmek bir sonraki adımdır. Bundan sonra boyanacak yüzeyin büyüklüğü tespit edilmeli ve buna göre alınacak boya miktarı tespit edilmelidir.

4- Boya genelde kaç yıl dayanır?
Kaliteli ve gerekli sayıda kat uygulanan boyalar genelde 5-6 yıl dayanır.

5- Boya kaç kat uygulanmalıdır?
Bir önceki boyanın rengine ve yüzeyin durumuna bağlı olmakla beraber, genelde 2-3 kat yeterli olmaktadır.

5- Yeni boyanmış bir ev, bir müddet boş tutulmalı mıdır
Evde bir müddet boya kokusu olacaktır ancak evi boşaltmak gerekmez. Pencere ve kapıların açık tutulması kokunun dağılmasına yardım edecektir. Her halükarda boya kokusu 2-3 günden fazla kalmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder